Over besparen enzo

Eerst en vooral, laten we niet extreem enthousiast worden. Het is van de moetes. Het concept: “de maand is te lang” is jullie allen waarschijnlijk niet onbekend. Eerlijk, ik was dat muug. Het is niet dat we niet braaf al onze rekeningen netjes optijd betalen, op die ene rekening na dan, sorry Engie. Jaja… Het is gewoon, geld lijkt uit ramen en deuren weg te stromen en geen enkele dam hield mij tegen. *BOMMETJEEEE*

Maar nog een heel belangrijke reden om te besparen is leven met een werkloosheidsuitkering. Ik start later deze maand mijn opleiding tot verantwoordelijke in de kinderopvang. Gezien dit een voltijdse dagopleiding is, zal ik een jaar niet werken. Dat heeft dus een gigantische invloed op ons inkomen.

Dus… het was tijd om op de rem te gaan staan, gelijk ze dat zeggen. Hieronder de tips die ik elke dag herhaal voor mezelf.

 1. Denk eens goed na over uw daden (of uitgaven…) 
  Wie ben ik om te oordelen? De enige, dus ik moet het zelf doen! Telkens opnieuw denk ik: “Toeme, dat ziet er wijs uit.” En het eerste wat ik dan doe is enkele vragen aan mezelf stellen.

  • Heb ik dit écht nodig?
   Nooit eerder zette ik zoveel dingen in mijn winkelwagentje om ze er nadien weer allemaal uit te smijten. Mocht ge denken dat’k deze alleen uitvoer bij online shoppen… Mis! Ook in de Colruyt, ja. Ja, echt. Trouwens, ik zet het altijd braaf terug waar ik het haalde. Erewoord.
   Maar het werkt, ik denk dan dikwijls: nah, niet echt en zet ze mooi terug.
  • Zou Tom dit kopen?
   Het antwoord is heel eenvoudig: neen. Tom is héél goed in weinig geld uitgeven. Verstand komt met de jaren, hé. Maar het helpt mij ook om even af te checken met de echtgenoot. En nu niet over de aankoop van bananen ofzo hé, alhoewel. ;-)
  •  Ga ik mij schuldig voelen als ik het koop?
   Gelukkig heb ik mijn voice of reason. Ik hoor mijne wederhelft dan zo in mijn hoofd: “Niet vergeten invullen éh.” (in ons uitgavenoverzicht, nvdr.) En dan is mijn goesting om te shoppen over. Eigenlijk is mijn schuldgevoel dus gewoon zijn stem éh. Dus is de échte vraag hier: “heb ik zin dit aan Tom uit te leggen?”
 2. Hou alles netjes bij, liefst in gestructureerde lijstjes
  Zoals al zei, we hebben een overzicht. Waar ik ten allen tijde aankan. Daarop schrijven we al onze uitgaven. Voor de fanatiekelingen: sure, gebruik die bullet journal. Wij zijn on the line voor deze maar wat werkt voor u, dat hebt ge nodig. Maar niet alleen uitgaves bijhouden zorgen voor besparingen.
  Lijstjes zijn echt het einde:

  • boodschappenlijstjes, en u eraan houden. Ik weet het, het is moeilijk. Zeker omdat ik altijd in de winkel voorbij iets loop en denk: ahja, dat is op. Mijn voorbereiding thuis kan nog wat verbetering gebruiken.
  • maaltijdplan, en alweer, u eraan houden. Dit werkt heel goed om mijn goesting om uit te eten tegen te gaan, elke dag iets op de planning hebben staan zorgt dat ik een verwachting creëer die ik moet inlossen. Ik moet er terug mee beginnen, want het is hier een tijdje wat drukker geweest en dan verlies ik het uit het oog. Al is dat net het uitgelezen moment om lijstjes te maken.
  • nodig en wil-lijstjes, ik heb een lijstje met spullen die ik echt nodig heb (bv. een nieuwe jeans, want mijn go-to broek is bijna tot op de naad versleten.) en eentje met dingen die wel leuk zouden zijn om te hebben maar eigenlijk overbodig. Daar komen vooral veel ideeën op qua speelgoed. Handig voor haar verjaardag of andere feestdagen.
 3. Durf te schrappen, wees maar een beetje streng  
  Deze vind ik zo zwaar, ik mis mijn Spotify-abonnement nog elke dag en eens gaan eten vind ik het einde. Maar ‘t is extra luxe, dus weg ermee.
 4. Nee, ‘t is niet erg als het eens mislukt
  Ik vergelijk ‘t met een dieet, daar heb je soms ook cheatdays. Het is de kunst om de maaltijd nadien gewoon verder te doen, of in dit geval de volgende uitgave terug te brengen.
 5. Laat u ies nie hangen, jong!
  Het is nu al enkele maanden dat we veel nauwkeuriger nakijken wat we uitgeven, het is nog geen gigantisch succes te noemen. Maar ik ben me wel bewust geworden en dat is echt al een belangrijke stap. Het is uiteindelijk een nieuwe manier van leven. Vergaand? Misschien. Nodig? Zeker wel.

Als iemand nog handige tips heeft voor mij, shoot!

2 thoughts on “Over besparen enzo

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *