Met een tweede kind op komst zijn er weer heel wat keuzes om over na te denken. Zo moeten we het eens worden over een naam, don’t get me started, beslissen wie waar zal slapen, in ons bed, én denken we na over een tweede geboortelijst.
’t Is zo leuk!
Om te kiezen voor een tweede geboortelijst houd ik vooral rekening met wat ik zelf leuk vind om te doen. Ik koop liever voor die kleine baby’s en hun kersverse ouders een fijn cadeau dat ze zelf uitgekozen hebben dan dat ik geld geef of godbetert ergens lukraak iets aankoop.
Toch zal ik steeds de beslissing van ouders respecteren: wanneer zij bijvoorbeeld alleen een rekeningnummer noteren dan krijgen ze van mij uiteraard een centje.
Ook stortte ik al eens een bijdrage voor een, door de ouders gekozen, goed doel. Ik vind ’t een mooi gebaar maar zou het zelf niet kunnen. Het klinkt misschien erg egoïstisch maar ik krijg nu eenmaal graag cadeautjes. Die we zelf uitgekozen hebben, weliswaar.
Heb je nog wel iets nodig?
Dan is er natuurlijk ook de vraag of er echt spullen ontbreken in ons reeds uitgebreide baby-assortiment op zolder. In ons geval is het antwoord volmondig JA.
Ten eerste hebben we het bijzondere geluk om een koningswens te krijgen, dit wil zeggen dat al onze meisjesspullen opgeborgen blijven. Gelukkig is dat vooral kleding die in dozen zal blijven zitten en zijn veel van onze basics, zoals tetradoeken en parkbekleding, neutraal.
Verder kiezen we deze keer bewust voor enkele ecologische alternatieven zoals wasbare luiers. Daarvoor hebben we niet alleen luiers nodig maar ook enkele accessoires zoals wetbag, boosters en inlegvliesjes. Het is aangenaam dat deze investering kan gespreid worden wanneer vrienden en familie hiervoor een bijdrage leveren.
Nog een goede reden voor mij is dat sommige dingen aan vervanging of uitbreiding toe zijn. Zo zullen er deze keer zeker op ons lijstje nieuwe spenen, extra billendoekjes en een tweede fietshelm staan.
Dankzij onze ervaringen bij Siska leerden we ook dat sommige dingen toch de moeite waard zijn. Op onze tweede geboortelijst komt sowieso een peuterdrager. Bij haar dachten we dat zo’n extra draagzak verloren geld zou zijn. Ondertussen hebben we hem toch gemist. Een lesje voor bij nummer twee!
Waar leg je zo’n geboortelijst?
Nu komt één van de moeilijkste keuzes die we voor de lijst moeten maken: waar? Er zijn zoveel mogelijkheden. De eerst keer lag onze lijst, bewust, bij een grote keten.
Een gekende traditie
Enerzijds kunnen mensen in elk verkooppunt terecht om een keuze te maken en worden ze niet verplicht om online te bestellen of tot bij ons te rijden. Voor velen bleek dat toch handig.
Anderzijds heeft de winkel een ruime keuze en vonden we er bijna alles terug wat we die eerste keer nodig hadden. Toch voldoet het assortiment deze keer niet en zoeken we een betere oplossing.
Een gemis?
We twijfelen nog over meerdere geboortelijsten leggen en dus bij meerdere babywinkels langs te gaan of om zelf een selectie te maken uit het grote aanbod online.
Via Lijstjestijd kunnen we onze keuzes doorspelen aan familie en vrienden. We kiezen dan exact wat we nodig hebben, los van het aanbod van één winkel. Volledig losgaan! Je past de geboortelijst ook zoveel aan als je zelf wilt.
Daarbij is het ook leuk om geen verplichtingen te hebben. Niemand die schattige trui gekocht? Géén probleem: je moet hem dan niet zelf aankopen.
Jammer genoeg mis je dan een kortingsbon wanneer je de lijst afsluit of gratis verzending naar je thuisadres. Ook kan je grote items niet opsplitsen in meerdere schijven. Dat is jammer want misschien draagt jouw tante wel graag bij aan een eetstoel maar is de volledige stoel buiten budget?
Nog een onzekerheid: kan iedereen overweg met zo’n website? Je reserveert op de website en bestelt daarna bij de respectievelijke webshop. Ik vermoed dat mijn grootouders het daar lastig mee zullen hebben. Ik heb gelukkig wel een jonge nonkel en tante in de familie die mee zijn met het digitale tijdperk.
Zoals je ziet: we zijn er nog niet uit wat het voor onze zoon zal worden. Wél zeg ik met zekerheid ‘ja’ tegen een tweede geboortelijst! Hoe pakken jullie een geboortelijst aan? Ik hoor graag de bedenkingen.
Wij krijgen ons eerste kindje in mei. Wij kiezen resoluut voor een online (onafhankelijke) geboortelijst. Lekker fijn dat je spullen van hier en der kan kiezen en toevoegen.
Het klopt dat het misschien wat moeilijk is voor de oudere generatie, maar ze kunnen ook netjes centjes storten via de online geboortelijst.