In opvolging van de eerste #blijfinuwkot met een … volgt hier dus de tweede. In het kleuteronderwijs is het vaak moeilijker om zinvolle activiteiten te voorzien omdat het klasgebeuren niet (uitsluitend) in werkblaadjes samen te vatten is. Daar doen juffen en meester bijzonder veel aan subtielere leermomentjes.
Om jullie te helpen de ontwikkeling te stimuleren of een dood moment op te vullen geef ik hier een aantal zinvolle activiteiten met een kleuter.
Cognitieve ontwikkeling
Ik zocht vooral online mijn inspiratie om Siska haar denkvermogen aan te spreken en haar zo zinvol bezig te houden.
Diary of a mouse
Onder het moto #kooplokaal, steunde ik het (online) winkeltje van Desirée dezer dagen. We hebben samen bachelor in het kleuteronderwijs gestudeerd. Nu creëert ze prachtige spelletjes en materialen voor de kleuterklas. Meestal zijn haar klanten kleuteronderwijzers maar dezer dagen kan ik haar ook aan elke ouder van kleuters aanraden.
Wij kochten het themapakket ruimte, daarin zaten vertelplaten, woordenschatkaarten en zoveel meer. Maar vooral interessant voor ouders: volledig uitgewerkte spelletjes. Printen, lamineren en spelen maar!
Matrixen en meer wiskundig plezier
Nog meer spelplezier kan je natuurlijk zelf bedenken of ontwerpen. Zo heb ik zelf een Paasmatrix gemaakt maar ook een paaseieren-zoektocht waarbij kleuren sorteren en tellen belangrijk zijn. Hieronder kan je mijn spelletjes downloaden:
Matrix thema prinsen en prinsessen via Jessica
Werkbladen
Sommigen zijn enorm voor én anderen weer tegen. Zelf ben ik voorstander van ervaringsgericht leren. Daarin passen niet steeds werkblaadjes. Maar toch vragen desperate times for desperate measures, niewaar? Siska vraagt veel aandacht, samen ‘schooltje’ spelen vindt ze (meestal) leuk en op die manier geef ik haar toch de verdiende aandacht. Via Pinterest vind je heel wat ideeën, maar ik kocht ook een aantal boekjes in de supermarkt.
Motorische ontwikkeling
Sensorisch spel
Ik won onlangs het boek Kneed en klieder waarin heel veel receptjes staan om met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes geweldige activiteiten met een kleuter te beleven. Zo speelden we al met zelfgemaakte plasticine en voor oudere kleuters zijn er succesrecepten om slijm te maken.
Ook maakten we al gekleurde rijst, voeg daaraan ander speelgoed toe om de beleving nog interessanter te maken.
Hoe gekleurde rijst maken?
Neem diepvrieszakjes (idealiter zip-lock) en doe daar een hoeveelheid rijst in die je in éénzelfde kleur wil hebben. Voeg er nadien enkele druppels voedingskleurstof en een eetlepel (of twee, afhankelijk van de hoeveelheid te kleuren rijst) azijn aan toe. Goed wrijven zodat elk rijstkorreltje gekleurd is. Strooi nadien de rijst uit op een bakplaat om te drogen. De azijngeur verdwijnt na enkele speelbeurten compleet.
Ook met rijst kan je kleuren sorteren, fijne motoriek bevorderen door pincetten aan de ontdekdoos toe te voegen of gewoon: helemaal zen worden.
Knip-box
Een andere leuke activiteit met een kleuter is de knip-box. Ik heb een mandje waarin de schaar ligt samen met een aantal knipkaarten. Die knipkaarten bestaan uit verschillende lijnen. Rechte, gebogen, gebroken, … all lijnen. Je kan er nog andere leuke knipoefeningen aan toevoegen. Voor meer inspiratie en tips verwijs ik graag naar deze blogpost van Jessica.
Bewegingstussendoortjes
Zo nu en dan even tijd maken voor een korte bewegingspauze is geen slecht idee. Ook voor jezelf kan dit heel wat nieuwe energie geven. Neem eens een kijkje op de Facebookpagina’s van Wobbelturnen en Bodymap. Die laatste zijn trouwens gekend van de reeks “Biba & Louba” op KetnetJr.
Creatieve vaardigheden
Deze dagen maken wij eindeloze stapels aan tekeningen, brieven, … voor klasgenoten. Siska kijkt er ook telkens naar uit om deze rond te brengen met de fiets. We spelen een beetje voor postbode.
Knutsel een paasmandje
Er zijn talloze voorbeelden van paasmandjes te vinden op het wereldwijde web. Maar ik bedacht me aangezien ze dit quasi allemaal maken in de klas, waarom niet thuis. Ik werk graag aan een bepaalde techniek, daarom besloot ik met papier-maché te werken. Zelf had ik nog poeder om lijm te maken maar mocht je dat niet in huis hebben deel ik graag het recept.
Lijm voor papier-maché
Meng 1,5 delen water met 1 deel bloem, best zeef je ook even de bloem om klonters te vermijden. Daarna wrijf je een ballon en krantenpapier in met de lijm en kleef je laagjes krantenscheursels om zo een harde vorm te maken. Aangezien het erg vochtig is kan dit wel enkele dagen duren om te drogen ;-) Waar blijft die 20 graden?
Muziek maken
Vraag eens aan de juf of meester van jouw kleuter welke liedjes er ’s morgens in de kring gezongen worden. Deze kunnen ook voor jouw kleuter een soort structuur meegeven.
Maak ook zelf schuddoosjes met pasta, rijst, maïs of parels in een dichtgemaakt wc-rolletje. Zo is er meteen ook begeleiding bij die vrolijke start van de ochtend!
Zelfredzaamheid
Vandaag kreeg ik van Jessica, de kleuterjuf, nog een aantal tips. In de klas is het niet altijd evident om zelfredzaamheid bij te brengen. Omwille van grote klassen, weinig tijd, … is het vaak een moeilijke klus voor de juf of meester. Bijvoorbeeld zelf naar het toilet gaan, aankleden, poep afvegen, …
Kledij aan- en uitdoen
Voor de 2,5-jarigen gaat ’t om jas vlot aandoen. Het handige stappenplan van Jules kan jouw kleuter ver op weg helpen. Mijn 4-jarige kan het bovenstaande al. Maar daar eindigt het niet. Siska kan nog wat verfijnder te werk gaan: een rits zelf sluiten, veters knopen en kleine (druk)knopen dichtmaken. Om deze dingen aan te leren heb je vooral een grote dosis geduld nodig en monkey see, monkey do. Veel voordoen en herhalen is van groot belang.
Eten
Zelfstandig eten lukt haar wel, maar bijvoorbeeld zelf een boterham smeren of het snijden van haar eten vraagt nog veel geduld van ons allemaal. Momenteel heb ik er meer tijd voor, niemand moet snel snel gegeten hebben en ik laat Siska al eens meer zelf proberen.
Ook voedsel bereiden staat regelmatig op het programma in de klas. Daarom betrek ik Siska ook regelmatig bij het koken. We bakken een cake, eieren, brood maar ook snijden we groenten en fruit. Ze ziet me wegen en tellen, recepten volgen. Ik hoop door het goede voorbeeld te geven dat ze hier wat uit opsteekt.
Het moeilijkste is loslaten en het knoeien toelaten. ;-)
De virtuele klas
Sommige leerkrachten komen op de meest creatieve oplossingen om deze crisis #samensterk door te komen. Laat je kleuter ook eens mee instappen in de klassen van volgende leerkrachten:
- Juf Ilse en varkentje Bo spelen, lezen en zingen samen met jouw kleuter.
- Juf Stephanie en Ollie nemen je mee op avontuur!
- De kleuteronderwijzers in spé van ThomasMore houden met #thuisspeelkriebels jouw kapoen bezig.
Hopelijk heb je zo al wat inspiratie gekregen om activiteiten met een kleuter te doen. En, lukt het daar wat? Alle ballen omhoog houden? Laat het me gerust weten in de comments!
Leave a Comment